препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Българският представител на Евровизия 2020 Виктория Георгиева - VICTORIA е сред първите изпълнители,...

С всеки изминал ден организаторите на Евровизия 2020 открехват все повече вратата към тазгодишното...

„М Стана ясно, че освен босненският бохем Дино Мерлин, който ще ни зашемети още първата вечер на събитието...
Последни новини arrow Lifestyle arrow Културният стрес. Имате ли симптомите?
Културният стрес. Имате ли симптомите?
17.07.2008

dublinЖивеете ли в чужда страна? Знаете ли какви са симптомите на културен стрес и кога да потърсите помощ?

Какво представлява стресът?

Стресът е реакцията на човек към определена ситуация, която според него е извън способностите и възможностите му да овладее. Всички ние понякога сме под стрес, но това не винаги е лошо. Културният стрес (или културен шок) е стресът, който се получава в резултат на контакт с различна култура и липсата на достатъчно средства да се овладее ситуацията.

Животът и работата в нова среда предизвикват силен стрес, заради многото промени наведнъж, като раздяла със семейството, промени в обичайните всекидневни действия, физически промени, свързани с новата храна, приспособяването към климата, разлики във взаимоотношенията, както и новите очаквания на работа.

Имате ли следните симптоми на културен стрес?

- усещане за тревожност
- тъга
- промяна в настроението и раздразнителност
- безсъние - вманиачаване спрямо работата или училището
- неспокойствие
- чувство за изолация и самота
- силна тъга по дома
- понижено самочувствие
- проблеми с концентрацията
- лошо представяне на работното място
- непрестанен страх от хората, храната, водата
- повишена неприязън и дори омраза към местната култура

Как можете да се справите с културния стрес?

Най-напред се въоръжете със знания. Подгответе се след първоначалното въодушевление от пристигането в нова страна, следващата фаза ще бъде тъга и меланхолия. Като знаете, че това ще се случи и ако сте наясно какви симптоми да очаквате, ще бъдете по-добре подготвени, за да се справите със стреса.

Не се опитвайте да се справите сами. Срещайте се с хора от страната, в която сте, и завържете приятелства.

Опитайте се да си изградите навици, за да не ви се струва, че всичко е извън контрола ви. Можете да намерите място, на което се чувствате добре и редовно да ходите там, за да го опознаете по-добре, да се запознаете с хората и дейностите, които се извършват там.

Помислете какви са положителните страни от живота и работата в чуждата страна. Ще ви помогне ако съставите списък заедно с приятел.

Занимавайте се с физически дейности. Намерете си приятел, с когото да се разхождате, запишете се във фитнес клуб или се заемете да усвоите някой от местните спортове. Дори да не можете да играете, проявявайте интерес и любопитство и скоро ще се запознаете с хора, с които да излизате заедно.

Научете повече за новия си дом, историята, забележителностите, храната, празниците. Опитайте се да опознаете страната, в която сте отишли.

Намерете човек, с когото да споделяте какво изпитвате - ваш сънародник или друг чужденец, който ще разбере как се чувствате.

Занимавайте се с творчески дейности. Записвайте мислите и преживяванията си в дневник. Запишете се на танци или клуб по история, намерете си нови интереси.

Споделете с домакините си какво преживявате. Те са изградили мрежи, чрез които могат да ви помогнат.

Ако симптомите не престанат или се задълбочат, не се колебайте, а потърсете помощ. Някои случаи на културен шок завършват с прибиране у дома, лошо представяне в училище или на работа, саморазрушителни действия, тежка депресия, а в някои изключителни случаи, дори със самоубийство. Не вярвайте на хората, които ви казват, че няма какво да направите по въпроса с културния стрес или културния шок. Подгответе се, информирайте се и когато е необходимо, потърсете помощ!

Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."