препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Водещ на събитието е неподражаемият Ненчо Балабанов, който ще открие вечерта с чувство за хумор и новите си...

С всеки изминал ден организаторите на Евровизия 2020 открехват все повече вратата към тазгодишното...

Напоследък облеклото се разнообрази с по-честото заместване на тъканите с плетива. Ръчното плетене предлага...
Последни новини arrow Клюки България arrow Спектакъл "Огния" с премиера на 1 май
Спектакъл "Огния" с премиера на 1 май
13.03.2012
НестинариЦирк Балкански ще бъде домакин на официалната премиера на огнения спектакъл "Огния" на 1 май, съоби продуцентът на спектакъла и наследствен нестинар Иван Георгиев.
Предпремиерата в зала 2 на НДК събра повече зрителите от местата в зялата и се наложи да се търси по-голяма зала за премиерата, в която ще има изненадващи допълнения от атракции, съчетани с нестинарството, театъра, акробатиката, модерните танци и много огнена хореография.
Един от най-модерните и нетрадиционни трупи у нас - Театърът на огъня и сенките “Fireter”, предизвика интереса на публиката със своите огнени инсталации, живи статуи и атрактивна хореография.
Особен интерес предизвика главният нестинар на България - Михаил Георгиев, който за първи път влиза в огън в закрита зала. Това го накара да си спомни разказите за баба му, която е била женена за българин от Беломорска Тракия, който не е разрешавал тя да играе в огъня. В деня на ритуала той я заключва в къщата в село Българе, което е световна столица на Нестинарството, и излиза с децата им. Бабата на Михаил чува звуците от площада, където вече се събират нестинарите, слага жар от камината на дървения под и започва да танцува, изпадайки в характерното състояние на огнените танцьори. Мъжът и вижда огъня, но докато стигне до къщата, тя вече е изгоряла. Тогава той напуска селото, с надеждата завинаги за откъсне своя род от опасния огън. Но така и не успява. Наследниците му - внуци и правнуци, и днес водят нестинарството в България.
Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."