препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Напоследък облеклото се разнообрази с по-честото заместване на тъканите с плетива. Ръчното плетене предлага...

Виктория Георгиева - VICTORIA представи днес своя коледен кавър - “Come Out And Play”. Новият клип...

„М Стана ясно, че освен босненският бохем Дино Мерлин, който ще ни зашемети още първата вечер на събитието...
Последни новини arrow Клюки България arrow Гордостите на Благоевград – Ансамбъл Пирин
Гордостите на Благоевград – Ансамбъл Пирин
05.10.2013
Ансамбъл ПиринБлагоевград се гордее с много неща, като едно от тях е ансамбъл „ПИРИН” .- един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.
Ансамбълът е създаден  през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.
Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността.
Прославил е Благоевград в много различни държави по цял свят и смело можем да кажем, че Ансамбъл Пирин е китката на Благоевград, едно от най-хубавите лица на града.
В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания.
За времето от своето съществуване ансамбъл”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.
Всеки, който е гледал постановките и е слушал песните на ансамбъл „Пирин” изпитва желанието отново да повтори, защото така се докосва до висините на националния български дух.Това е една от причините ансамбълът да получи много световни награди като: „Златната плоча” на гр.Нешвил 1982 г.; наградата „Грамми” през 1990 г. за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие.
       
Участвал е на Международните фестивали в Картаген 1965 г. и в Тирана 2003 г., в Международните фолклорни фестивали в Италия, Словения, Дните на България в Брюксел Белгия, „Балкански площад” Гърция, Франция, Алжир, Република Корея, Рупублика Македония.
Носител е на наградата „Кристална лира” 2007 за концерт-спектакъла „Гласът на Пирин” / в памет на проф.К.Стефанов/, наградата „Златен карагьоз” от Международния фолклорен фестивал гр. Бурса –Турция /2007г/ и голямата награда „Златен мост” от Международния фолклорен фестивал „Буюк чекмедже”- Истанбул / 2008 г/. Носител на голямата наградата на Муждународния фолклорен фестивал „Нестинарка” Бругас 2012.
Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."