препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

С всеки изминал ден организаторите на Евровизия 2020 открехват все повече вратата към тазгодишното...


На 25 август те заедно ще се качат на сцената на Античния театър в Пловдив. Божидар ще изпълни любимата...

Виктория Георгиева - VICTORIA представи днес своя коледен кавър - “Come Out And Play”. Новият клип...

Последни новини arrow Кино arrow Топ писателка и арабин гасят страсти след филм за Месопотамия
Топ писателка и арабин гасят страсти след филм за Месопотамия
12.03.2010
Месопотамия – следи в пясъкаВнучката на Гриша Филипов във филм на режисьора Стилиян Иванов
Дългоочакваната премиера на първата серия от документалната поредица за люлката на човешката цивилизация е  на 13 Март. Верни на принципа си да изненадват своите зрители: 2007 г., НДК - „Лечителят“; 2008 г., Фестивален комплекс Варна - „Истината за Орфей“; 2009 г., морския бряг на Златни пясъци - „Траките“и 2009 г., Девин - „Музиката“, продуцентите от Dodofilm този път избраха гранд хотел „Абир“ и публиката на Велинград, за да представят „Месопотамия – следи в пясъка“. Всички филми от каталога на продуцента Деян Неделчев са във формат HD и освен у нас са прожектирани зад граница – Русия, Индия, Турция, Холандия... и се продават в целия свят. За да запази стила си и в този документален филм режисьорът Стилиян Иванов включи не само кадри „от мястото на събитието“, но и игрални сцени. Текстът зад кадър е задочен диалог между писар живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия и съвременна изследователка - в ролята на писателката Людмила Филипова /внучка на бившия премиер на България Гриша Филипов/. В една от старите зали на библиотеката на софийския университет героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки, които съдържат непознати за нея символи и рисунки. Интересът й към тях се засилва, когато разбира, че това са текстове, в които се съдържат послания към човечеството от времето на шумерите и акадците. Екранният разказ започва от третото хилядолетие преди Христа, превръщайки десетки научни теории и приказни истории в документален филм. „Месопотамия – следи в пясъка“ е разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломацията на древния свят. Филмът е резултат на едно дълго пътуване подкрепено от Нажар травъл и Мото Пфое - 20 000 км., 3 000 музейни експоната, 30 археологични обекта, заснети от оператора Мирослав Евдосиев.
Особен интерес представляват разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – жена-богиня покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; за първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години преди да го опише Стария завет; за човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години; за живия и до днес език на Христос – ще чуете думите, с които божия син е проповядвал Словото; за най-старата азбука в човешката история...
А началото и края във филма са за създаването на писмеността – постижение не толкова на ръцете, колкото на ума, средство за предаване на мисли не само на километри разстояние, но и на години дистанция!
Зрителите на tvart вече успяха първи да видят кадри от „Месопотамия – следи в пясъка“. До края на март филмът ще бъде представен в София, а през април – във Варна. През месец май първата част от документалната поредица ще бъде издадена и на DVD. Филмът е резлизиран със съдействието на посолството на Арабска република Сирия у нас.
Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."