препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Преди легендата на балканската музика да се появи пред препълнения площад на сцената се изявиха местни...

С всеки изминал ден организаторите на Евровизия 2020 открехват все повече вратата към тазгодишното...

Виктория Георгиева - VICTORIA представи днес своя коледен кавър - “Come Out And Play”. Новият клип...

Партньори

m.lolygames.com

24hairnow.com

Последни новини arrow Lifestyle arrow Културният стрес. Имате ли симптомите?
Културният стрес. Имате ли симптомите?
17.07.2008

dublinЖивеете ли в чужда страна? Знаете ли какви са симптомите на културен стрес и кога да потърсите помощ?

Какво представлява стресът?

Стресът е реакцията на човек към определена ситуация, която според него е извън способностите и възможностите му да овладее. Всички ние понякога сме под стрес, но това не винаги е лошо. Културният стрес (или културен шок) е стресът, който се получава в резултат на контакт с различна култура и липсата на достатъчно средства да се овладее ситуацията.

Животът и работата в нова среда предизвикват силен стрес, заради многото промени наведнъж, като раздяла със семейството, промени в обичайните всекидневни действия, физически промени, свързани с новата храна, приспособяването към климата, разлики във взаимоотношенията, както и новите очаквания на работа.

Имате ли следните симптоми на културен стрес?

- усещане за тревожност
- тъга
- промяна в настроението и раздразнителност
- безсъние - вманиачаване спрямо работата или училището
- неспокойствие
- чувство за изолация и самота
- силна тъга по дома
- понижено самочувствие
- проблеми с концентрацията
- лошо представяне на работното място
- непрестанен страх от хората, храната, водата
- повишена неприязън и дори омраза към местната култура

Как можете да се справите с културния стрес?

Най-напред се въоръжете със знания. Подгответе се след първоначалното въодушевление от пристигането в нова страна, следващата фаза ще бъде тъга и меланхолия. Като знаете, че това ще се случи и ако сте наясно какви симптоми да очаквате, ще бъдете по-добре подготвени, за да се справите със стреса.

Не се опитвайте да се справите сами. Срещайте се с хора от страната, в която сте, и завържете приятелства.

Опитайте се да си изградите навици, за да не ви се струва, че всичко е извън контрола ви. Можете да намерите място, на което се чувствате добре и редовно да ходите там, за да го опознаете по-добре, да се запознаете с хората и дейностите, които се извършват там.

Помислете какви са положителните страни от живота и работата в чуждата страна. Ще ви помогне ако съставите списък заедно с приятел.

Занимавайте се с физически дейности. Намерете си приятел, с когото да се разхождате, запишете се във фитнес клуб или се заемете да усвоите някой от местните спортове. Дори да не можете да играете, проявявайте интерес и любопитство и скоро ще се запознаете с хора, с които да излизате заедно.

Научете повече за новия си дом, историята, забележителностите, храната, празниците. Опитайте се да опознаете страната, в която сте отишли.

Намерете човек, с когото да споделяте какво изпитвате - ваш сънародник или друг чужденец, който ще разбере как се чувствате.

Занимавайте се с творчески дейности. Записвайте мислите и преживяванията си в дневник. Запишете се на танци или клуб по история, намерете си нови интереси.

Споделете с домакините си какво преживявате. Те са изградили мрежи, чрез които могат да ви помогнат.

Ако симптомите не престанат или се задълбочат, не се колебайте, а потърсете помощ. Някои случаи на културен шок завършват с прибиране у дома, лошо представяне в училище или на работа, саморазрушителни действия, тежка депресия, а в някои изключителни случаи, дори със самоубийство. Не вярвайте на хората, които ви казват, че няма какво да направите по въпроса с културния стрес или културния шок. Подгответе се, информирайте се и когато е необходимо, потърсете помощ!

Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."