препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Експозицията ще бъде открита от българския журналист Елена Йончева, която ще коментира кадри от конфликтни...
„М Стана ясно, че освен босненският бохем Дино Мерлин, който ще ни зашемети още първата вечер на събитието...

Българският представител на Евровизия 2020 Виктория Георгиева - VICTORIA е сред първите изпълнители,...

Последни новини arrow Музика arrow Бах и италианците
Бах и италианците
21.11.2015
Бах и италианцитеМузикантите от консорта за стара музика CONCERTO ANTICO Ви канят на своя празничен концерт в чест на покровителката на църковната музика св. Цецилия и 330 годишнината от рождението на Бах. Концертът ще се състои на 22 ноември от 19.15 ч. в католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София.
Ана Иванова - цигулка, Марина Тодорова - цигулка, Катя Вълева - цигулка, Янко Маринов - чембало, Деян Иванов - обой, Ивайло Донков - тенор, Анна Куртенкова – сопран, Атанас Кръстев - виолончело, ще изпълнят произведения от Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Тарквинио Мерула, Антонио Вивалди.
Преди месец с концерта си „Бах и италианците“ те изпълниха камерна зала „България“ не само с публика, но и със стилната си музика. Поради големия инетерес CONCERTO ANTICO и съмишленици са подготвили своеобразен ремейк на програмата си, за да удовлетвори желанието на публиката и отбележи тържеството на покровителката на църковната музика св. Цецилия.
CONCERTO ANTICO и съмишленици ще зарадват почитателите си с изпълнението на Ивайло Донков (Гласът на България - 2013) на новооткритата Хенделова Gloria, впечатляваща не само с виртуозeн концертантен италиански стил, но и със зрялост на мелодическата изразност. Известният у нас и в чужбина виолончелист Атанас Кръстев ще ни завладее с бравурния сол мажорен концерт на Антонио Вивалди (RV 413). Младата Анна Куртенкова, ще представи Сватбената кантата на Бах - "Изчезнете тъжни сенки!" (Weichet nur, betrübte Schatten, BWV 202), думи, които самата св. Цецилия изрича не веднъж в молитвите си към Бог.
Очакваме Ви!
Вход свободен. Любезно призоваваме след концерта публиката да направи дарения за музикантите и поддръжката и обновяването на инструментите.
Поканете всички приятели, и приятелите на своите приятели - така тази боговдъхновена музика ще достигне до повече хора!

***
Светицата, която просиява с духовните си подвизи през ІІІ в. е родена около 200 г. Тя се отдава на служение на Бог и понася стоически мъченията на езичниците. Те прекъсват житейския й път, когато тя е едва на 30 години. Сред най-големите подвизи на мъченицата е нейният брак с езичник, когото тя не само въвежда в лоното на Църквата, но и заставя никога, да не поглежда към нея с пълтски желания. Така сватбата и брачните взаимоотношения между двамата стават еталон за благочестие и богоугодност в християнския свят. Семейството прекарва нощите в молитви, славословия и музика отправена към Създателя. Затова след 1599 г., когато се възражда култа към св. Цецилия с намирането на нейните мощи, тя започва да се почита като покровителка на музиката.
Темата вълнува както композитори и изпълнители, така и много художници, които създават стотици творби с лика на светицата, често застанала зад орган – господарят на инструментите. Хендел създава величествената си „Ода за св. Цецилия“, за да бъде изпълнена точно на 22 ноември в Лондон през 1739 г.
Днес нетленните останки на мъченицата са в сърцето на Рим – базиликата „Св. Цецилия ин Трастевере“. Ежедневно пред тях отдават почит с песен хиляди богомолци, а в храма могат да бъдат чути стотици концерти годишно.
Ето защо музикантите от CONCERTO ANTICO и съмишленици отново влизат в католическия конкатедрален храм „Св. Йосиф“, с който ще отдадат почит към подвига на своята закрилница св. Цецилия и отново ще припомнят 330-тата годдишнина от смъртта на музикалния колос на бароковата епоха – Йохан Себастиан Бах.
В периода от 1708 г. до 1717 г. Йохан Себастиан Бах (1685–1750) е главен органист при двора на херцог Вилхелм Ернст (1662–1728) във Ваймар. Херцогът често пътува, а през 1713 г. при завръщане от странстване в Холандия той носи специален подарък на любимеца си Бах – копия на множество произведения на Вивалди (1678–1741) и други италиански майстори. Този музикален дар оказва силно влияние върху композитора и през следващите години той не веднъж се връща към него, за да черпи вдъхновение, форми и мелодии. Пример за това са Баховите обработки на творби на Корели, Легренци, Вивалди и др. Така около 1718 г. в Кьотен изпод перото на Бах се ражда прочутата му сватбена кантата Weichet nur, betrübte Schatten (BWV 202), която на 3 декември 1721 г. вероятно е била изпълнена на втората му сватба, лично от булката – шестнадесет години по-малката от него Анна Магдалена (1701–1760).
По време на Кьотенския период (1718 - 1723 г.) Бах жадува да се срещне и с друг музикален колос на епохата – Георг Фридрих Хендел (1685–1759). За съжаление двамата никога не се виждат, но в концерта „Бах и италианците“ тази среща ще се осъществи именно чрез представянето на техни творби повлияни от италианския стил.
През 1707 г. Хендел е в Италия. Навярно там той композира своята солова сопранова кантата Gloria (HWV deest). Любопитен факт е, че тази изгубена творба бе открита едва през 2001 г. в Кралската музикална академия в Лондон. След възкресяването й, някои музикални критици гръмко отбелязаха, че е един от творческите върхове на Хендел, съпоставим с неговата оратория Messiah (HWV 56). Кантатата е запазена в късен препис от колекцията на дългогодишния приятел, музикален и творчески партньор на Хендел – Уилям Савидж (1720–1789). Световната премиера на Хенделовата Gloria е осъществена през май 2001 г. и е поверена на гранд дамата на старата музика Емма Къркби.

Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."