препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Напоследък облеклото се разнообрази с по-честото заместване на тъканите с плетива. Ръчното плетене предлага...

Българският представител на Евровизия 2020 Виктория Георгиева - VICTORIA е сред първите изпълнители,...

Не. Това не е подарък за нея, а за дългогодишната й публика.

Певицата изненада своите почитатели с...

Партньори

m.lolygames.com

24hairnow.com

Последни новини arrow Lifestyle arrow Английските замъци
Английските замъци
11.08.2008

Замъкът ИйстнорАнглия е осеяна със замъци. Някои от тях са в руини, но други се издигат гордо, както преди столетия, когато са били построени. Английските замъци са много разнообразни като размери и архитектура, преживели са сражения и обсади, видели са прояви на героизъм, страхливост и предателства. Замъците са част от английската култура и ни дават възможност да си представим как са живели хората през епохата на рицари и благородни дами.
Най-старите запазени замъци датират от нормански времена, когато хората на Вилхелм Завоевателя се нуждаели от защита от англичаните, които наскоро били победили. Някои замъци представлявали просто защитни крепости, а други били изящни домове. Но животът в замъка не бил изпълнен с удобства. Представете си през дългата влажна зима в Англия да живеете между масивни каменни стени, без стъкла на прозорците, без течаща вода, светлина, идваща само от свещи и никакво отопление, освен една голяма камина, поставена стратегически в центъра на огромната тронна зала. Въпреки това тогавашните хора са се справяли - двойките се влюбвали, раждали се деца, владетелите се сменяли.

Замъкът БодиъмТова, което е останало днес, са красиви постройки, паметници на великолепните умения на архитектите и занаятчиите от онези времена, както и спомени за хората, живели там. Замъците често се извисяват на върха на хълм с изглед към долината под тях. Това давало предимство на господаря да вижда приближаващите се врагове и да има време да се подготви за битка. За по-голяма сигурност много замъци били заобиколени с пълни с вода ровове, където плували кръвожадни животни, които забавяли нападателите и давали допълнително време за подготовка на армията.


Кухня на средновековен замъкПрез XV в. много замъци били унищожени или силно разрушени по време на Войната на розите. Барутът тъкмо се бил появил по бойните полета на Европа и въпреки че замъците устоявали на обсади стотици години, те не издържали на снарядите. В онези смутни времена изчезнали множество замъци, а онези, чиито руини са се запазили създават живописния пейзаж, с който е известна Англия.
Голяма част от запазените днес замъци са под опеката на Националния тръст за английско наследство и представляват чудесни туристически забележителности. Много от тях са превърнати в музеи, където посетителите могат да усетят миналото и да разберат как биха се чувствали, ако са живели в онези времена. Подобно посещение на замък със сигурност ще промени начина, по който днес гледате на съвременния живот.

Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."