препоръчани: HTML5 games | рецепти за всеки | монтана | новини | oнлайн радио | плетене | igri | Play free online games | jeux gratuits

Клюки за известните

Клюки за известните

Най - новото

Напоследък облеклото се разнообрази с по-честото заместване на тъканите с плетива. Ръчното плетене предлага...
„М Стана ясно, че освен босненският бохем Дино Мерлин, който ще ни зашемети още първата вечер на събитието...
Преди легендата на балканската музика да се появи пред препълнения площад на сцената се изявиха местни...
Последни новини arrow Тайнствен ъгъл arrow Капан за сънища/Дриймкетчър
Капан за сънища/Дриймкетчър
26.03.2015

Капан за сънищаМоже би не всеки от вас е чувал за т.нар. капани за сънища. Те идват при нас благодарение на индианските народи от Северна Америка. В племенния живот сънищата играят важна роля и са повлияли на културата и духовни им вярвания. Те смятат че сънищата оказват влияние на зрелостта, увереността, лоялността у човека.
Важно е да направим уговорката, че капаните за сънища не са присъщи за всички индиански племена. Най-характерни са за индианците от племето Оджибуе. Те давали на децата си тези  „паяжини“ във формата на обръч и ги слагали над леглата им, защото вярвали, че капаните за сънища улавят лошите мисли и предпазват децата от опасностите, които се крият в нощта.
Капаните предпазвали и възрастните. Mного често в техните типита, над мястото за спане, имало такива дриймкетчъри, които да пазят семейството от беди.
    След като се увеличила междуплеменната  търговията сънохващачите се разпространили и при другите близки народи, най-вече при племето Лакота, които изградили свои вярвания за  капаните.
Според легендата на Оджибуе капаните за сънища са дар от паяка. А ето и легендата:

Една баба от племето гледала търпеливо всеки ден как един паяк плел мрежата си над мястото й за спане, докато един ден внучето на бабата не забелязало паяка и се опитало да го убие.
„Не го наранявай!” - казала старата жена на момчето.
„Но бабо, не бива да защитаваш паяка!”
Когато внучето си тръгнало, паякът благодарил на жената и предложил дар в замяна: „Ще оплета мрежа, която ще седи между теб и луната, така че когато сънуваш, аз ще улавям лошите мисли и ще те пазя от тях.”


При племето Лакота сънохващачите хващат добрите мисли – обратното на вярванията на Оджибуе. А ето и техните представи за капаните:

След като получил духовно прозрение високо в планината, вождът на племето Лакота срещнал Иктоми - мошеник, който обаче бил и много мъдър. Той се появил пред вожда във формата на паяк, направил обръч от върбови клонки и оплел мрежа в него.
Иктоми казал на стария лакотски вожд, че много сили, и добри и лоши, ще се опитат да влезнат в сънищата на хората, и че този капан за сънища ще хваща добрите сили и енергии, а лошите такива ще подминават и ще изгарят с първите слънчеви лъчи. Иктоми инструктирал вожда да направи капани за сънища за своето племе, така че да могат да постигнат светло бъдеще, като хващат само добрите сънища, които се веят от ветровете на нощта.


    Значение:
Обръча: Дървеният обръч е бил с кръгъла или сълзовидна форма. Той захваща мрежата, но също така изобразява кръговрата на живота.
Мрежата: Традиционно е направена с формата на паяжина, за да улавя лошите сънища (или добрите, според Лакота).
Перата: Съществуват много значения на перата.Те служат като стълбица, по която да се спускат добрите сънища и се вливат в съзнанието на спящия. Централното перо задължително трябва да е от нощна птица.

    В днешно време сънохващачите са разпространени из целия свят. Те се украсяват с мъниста, част от кост, скъпоценни камъни.

  Ако статията ви е заитригувала и желаете да сложите този индиански талисман над леглото си, имате възможност да направите своята поръчка на 0877024748 или Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Капаните са изработени изцяло ръчно, само от естествени материали:естествена кожа, стъклени или дървени мъниста, пера, дърво и памучен конец. Размерите и модела са по ваш избор.

 

Коментари
Добавяне на нов Търсене
+/-
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 
Моля въведете антиспам кода от картинката.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."